Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  • Demomøte, akseptansetest del 1: Gjennomgang av diverse funksjonalitet, inkludert hvordan sluttbrukere får tilgang til kjernejournal i det kliniske fagsystemet.

  • Integrasjonstester, akseptansetest del 2a: En mer grundig test av kjernejournal-integrasjonen i det kliniske fagsystemet .Avbruddstester, akseptansetest del 2b: Test inkludert test av hvordan det kliniske fagsystemet håndterer brudd i kommunikasjonen mot kjernejournal.

...

Leverandør presenterer sin kjernejournalintegrasjon for Norsk helsenett. Dersom demo og funksjonell test viser at integrasjonen er utviklet i henhold til krav, avtales akseptansetest del 2, som er integrasjonstest og avbruddstest. Testcasene for demomøte skal brukes som mal for leverandørs gjennomgang, se Portalintegrasjon eller API-integrasjon.

Integrasjonstest (akseptansetest del

...

2)

Integrasjonstest gjennomføres for å sikre at kjernejournalintegrasjonen i det kliniske fagsystemet er implementert på en trygg måte, både med tanke på teknisk sikkerhet og pasientsikkerhet.

...

For testcaser se Portalintegrasjon eller API-integrasjon.

Sertifikater

Da korrekt bruk og håndtering av sertifikater er grunnmuren for sikkerhet mellom systemene testes ulike varianter av sertifikathåndtering. Det er viktig at ikke tredjeparter kan utgi seg for å være kjernejournal eller påvirke det kliniske fagsystemet til å kalle en falsk adresse. I integrasjonstest testes det at det kliniske fagsystemet er i stand til å oppdage om kjernejournal har et sertifikat som er revokert, utstedt til en annen tjeneste, eller utstedt av en ikke-tiltrodd utsteder.

I leverandørens forberedelser til integrasjonstest, og under utvikling/systemtest av integrasjonen mot kjernejournal, kan følgende testsider benyttes:

Her kan man da altså legge inn disse adressene istedenfor kjernejournal sine adresser, og observere at det kliniske fagsystemet feiler korrekt på sertifikatvalideringen.


NB: Norsk helsenett erfarer at det er flere årsaker til at leverandører ikke ønsker å sjekke på revokert sertifikat. En årsak er at revokeringssjekk kan hindre andre applikasjoner i miljøet hos kunden i å fungere optimalt, andre er at sjekk av revokering fører til økt responstider. Det er derfor ikke et MÅ-krav å innføre sjekk, men dersom det ikke gjøres understrekes det at risikoen for dette må beskrives i virksomhetens RoS-analyse, og risikoen eies av den enkelte virksomhet, ikke av eier av kjernejournal.

Avbruddstest

...

Kjernejournalintegrasjonen i det kliniske fagsystemet ligger i bakgrunnen og snakker med kjernejournal til stadighet, uansett om sluttbrukeren har tenkt å benytte funksjonaliteten eller ikke. Derfor er det viktig at manglende kontakt med kjernejournal (pga. nettverksbrudd e.l.) ikke påvirker de øvrige funksjonene i det kliniske fagsystemet. I tillegg er det viktig at feil rapporteres til brukeren, og logges, på en fornuftig måte, så feilsøking blir så effektivt som mulig.

I avbruddstestene testes ulike varianter av manglende kontakt med kjernejournal. Testene skal bekrefte at sluttbruker kan jobbe uberørt i det kliniske fagsystemet selv om kjernejournal er utilgjengelig eller ikke svarer på forespørsler.For testcaser se Portalintegrasjon eller API-integrasjon.