Bli kilde for dokumentdeling via kjernejournal

Innsynsløsningen i kjernejournal muliggjør at ulike virksomheter, elektronisk kan tilgjengeliggjøre relevante og nødvendige journaldokumenter om innbyggere i kjernejournal. Helsepersonell med tilgang til kjernejournal vil kunne se oversikten (referansene) over pasientens journaldokumenter i kjernejournal (kun metadata). Basert på referansen som helsepersonell velger sendes innsynsforespørsel til kilden der dokumentet er lagret. Dersom dokumentforespørselen autoriseres vises dokumentet i kjernejournal, samtidig som innsynet loggføres og tilgjengeliggjøres for pasienten. Ingen informasjon lagres i kjernejournal, hverken oversikten eller dokumenter. Det lagres heller ingen informasjon i XDS-tjenesten.

Les mer om journaldokumenter i kjernejournal på nhn.no.

Journaldokumenttyper som deles via kjernejournal

Løsningen muliggjør elektronisk tilgjengeliggjøring av journaldokumenter og erstatter dagens manuelle rutiner med digital tilgjengeliggjøring. Dette gjelder journaldokumenter i journalgruppene som er listet under. Både helsepersonelloven § 45 og pasientjournalloven § 19 hjemler virksomhetenes tilgjengeliggjøring av journaldokumenter (helseopplysninger).

P.t. er det kun journaldokumenter som eksplisitt fremgår av kjernejournalforskriften § 4 punkt 7 som kan gjøres tilgjengelige via løsningen. 

  • epikriser/sammenfatninger

  • prøvesvar

  • henvisninger

  • billedundersøkelser

Hvorvidt øvrige journaldokumenter skal tilgjengeliggjøres i løsningen, må avgjøres etter en konkret medisinsk og juridisk vurdering. Avgjørende for hvorvidt øvrige journaldokumenter kan tilgjengeliggjøres er om det konkrete journaldokumentet kan sies å være en form for tilbakemelding etter helsekontakt eller helseundersøkelse. En slik vurdering gjøres som en del av virksomhetens mapping av journaldokumenter mot det nasjonale kodeverket 9602 og eventuelt fortløpende etter produksjonssetting.

 

Aktiviteter for nye kilder

For at en virksomhet skal kunne etablere seg som en kilde i den nasjonale løsningen for dokumentdeling er det flere aktiviteter som må gjennomføres. Hva dette konkret innebærer og hvor omfattende det er vil variere ut fra aktørenes behov og situasjon. Godkjenningsprosessen som vil bli forklart nærmere i neste kapittel er utarbeidet av NHN og kan brukes som utgangspunkt. De enkelte aktørene må tilpasse seg etter sitt bruk. Erfaringsmessig ser vi at det er noen grunnleggende aktiviteter som må gjennomføres. De viktigste aktivitetene vil være følgende:

  • Etablere et prosjekt og kontakt med NHN

  • Gjennomføre en personvernkonsekvensanalyse

  • Gjennomføre en risiko og sårbarhetsanalyse

  • Etablere en teknisk løsning for å kunne kommunisere med XDS/XCA

  • Mappe lokale journaldokumenter mot nasjonalt kodeverk 9602

 

Gevinster ved dokumentdeling

Kjernejournal er per i dag godt kjent og brukes bredt i helsesektoren, noe som gjør det til en egnet plattform for å gi helsepersonell en brukerflate for innsyn i journaldokumenter. Løsningen legger til rette for realisering av følgende overordnende mål (listen er ikke uttømmende):

  • Raskere og enklere tilgang på journalopplysninger som bidrar til mindre feil og raskere helsefaglig beslutninger

    • Helsepersonell får tilgang til relevante journaldokumenter gjennom kjernejournal fra flere kilder

  • Reduserer administrativ byrde på helsepersonell, som uten tilgang på løsningen må innhente og utlevere helseopplysninger manuelt

    • Helsepersonell trenger ikke henvende seg gjennom manuelle kanaler for å innhente nødvendig og relevante opplysninger.

  • Styrket informasjonssikkerhet og personvern, gjennom at utlevering av journalopplysninger skjer enkelt og i tråd med regelverk for samtykke og utlevering av opplysninger loggføres

    • All utlevering og innhenting av informasjon loggføres.

    • Bedre og omfattende logger kan brukes til statistisk logganalyse

De aktørene som vil bli direkte berørt av deling av innsynsløsningen er kilder, konsumenter (helsepersonell) og innbyggere. Gevinstpotensialet er konkretisert under hovedpunktene for målsettinger.

 

 

For mer informasjon kontakt: kundesenter@nhn.no

 

© Norsk helsenett - kjernejournal