Samtykke og tilgangsstyring
Tilgangsstyring
Helsepersonell har kun tilgang til kjernejournal via et klinisk fagsystem. Når et helsepersonell logger på kjernejournal portal, utføres det en tilgangskontroll hvor det sjekkes at helsepersonellet har
gyldig autorisasjon i helsepersonellregisteret (HPR-autorisasjon)
en helsepersonellrolle som er ansett å ha tjenestlig behov for kjernejournal
detaljer om hvilke helsepersonellroller som har tjenstlig behov: https://kjernejournal.atlassian.net/wiki/spaces/KJERNEJOURDOK1/pages/664633933
en helsepersonellrolle som har tilgang til kjernejournal hos aktuell virksomhet
Norsk helsenett har definert et sett med standard tilgangsprofiler, som bestemmer hvilke helsepersonellroller som har tilgang, for de ulike virksomhetstypene i helsesektoren:
Fastlegekontor, privat avtalespesialist og legevakt: lege, sykepleier og helsesekretær
Virksomheter i pleie- og omsorgstjenesten: lege, sykepleier, vernepleier, provisorfarmasøyt og reseptarfarmasøyt
Sykehus/akuttmedisinsk kjede: alt helsepersonell som er ansett å ha tjenestlig behov for KJ (se avsnittet over)
Helsepersonellroller som ikke er en av de ovenfor vil ikke kunne logge på portalen hos de ulike virksomhetene eller laste ned data via API til det kliniske fagsystemet. Det kan gjøres unntak fra standard tilgangsprofil, men det må virksomhetene søke om.
Tilgangsstyring ved registrering av kritisk informasjon i kjernejournal (i portalen og via API)
Leverandører av kliniske fagsystem kan utvikle integrasjon med API-et for kritisk informasjon, som fører til at helsepersonell slipper dobbeltregistrering da det kliniske fagsystemet synkroniseres med kjernejournal.
Det er ulik tilgangsstyring for registrering av kritisk informasjon i kjernejournal via API-et og i portalen. Kjernejournal tillater i utgangspunktet alt helsepersonell med tjenstlig behov å skrive kritisk informasjon via API, men dette vil normalt sett være begrenset av tilgangskontroll i EPJ-systemet. I kjernejournalportal vil det kun være lege som kan registrere kritisk informasjon, samt psykolog og sykepleier i utvalgte kategorier. Se mer informasjon i kjernejournal sine hjelpesider: Hjelp Kjernejournal
Samtykke ved oppslag i kjernejournal
For å åpne pasientens kjernejournal må helsepersonellet ha tjenstlig behov. Det betyr et medisinsk behov for informasjonen som ligger i kjernejournal i forbindelse med helsehjelp til pasienten. Forberedelse og etterarbeid er også definert som helsehjelp og helsepersonell kan derfor benytte kjernejournal både før pasienten tas i mot (f.eks. i forbindelse med en henvisning) og ved etterarbeid (f.eks. skriving av epikrise eller sykepleiesammenfatning).
Helsepersonell må i utgangspunktet innhente samtykke fra pasienten for å gjøre oppslag i kjernejournal, men i praksis vil mange helsepersonell være unntatt samtykkekravet.
Følgende helsepersonellgrupper vil, ved tjenstlig behov, være unntatt samtykkekravet:
Pasientens fastlege (og vikar for fastlegen)
Lege og sykepleier i spesialisthelsetjenesten
Helsepersonell med legemiddelansvar på sykehjem og i hjemmesykepleien
Helsepersonell i akuttmedisinsk kjede
Disse vil, så sant kjernejournal kan fastslå unntaket, slippe samtykkeplakat ved åpning av kjernejournalportalen. Hvis helsepersonellet ikke er unntatt samtykkekravet, eller kjernejournal ikke kan fastslå om de er det, vil samtykkeplakat vises. Helsepersonell må her angi «samtykke fra pasienten», «unntak for visse helsepersonellgrupper» eller «unntak i akuttsituasjon» før pasientens kjernejournal åpnes.
Ved API-integrasjon vil grensesnitt for innhenting av samtykke, og muligheten til å fastslå unntak, kunne variere, men prinsippet er det samme.
© Norsk helsenett - kjernejournal